Πελλέτες Μπύρας - Modern Fuels

Πελλέτες Μπύρας

Πελλέτα Μπύρας – αξιοποίηση του υποπροϊόντος της βιομηχανίας ζυθοποιίας κατά τη διαδικασία παραγωγής πολτού από κριθάρι και βύνη. Το μερίδιο υπολείμματος που παραμένει διαθέσιμο για την παραγωγή πέλλετ μπύρας μπορεί να φτάσει το 80%, Στη Ρωσία, π.χ. όπου υπάρχουν περισσότερες από 400 ζυθοποιίες, μία ζυθοποιία μέσου μεγέθους είναι σε θέση δυνητικά να παράγει περίπου 35.000 τόνους πελλέτας μπύρας από τα υπολείμματά της σε ετήσια βάση. Η πελλέτα μπύρας αποτελεί ζωοτροφή υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες για πολλά είδη ζώων της κτηνοτροφίας. Επίσης χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική βιομηχανία, αλλά και σε άλλους κλάδους. Ωστόσο, παρά τις ωφέλιμες ιδιότητές της, η φρέσκια πελλέτα μπύρας πρακτικά δεν χρησιμοποιείται για δύο κύριους λόγους:

1 . Η νωπή πελλέτα μπύρας δεν μπορεί να αποθηκευτεί, αφού ξινίζει πολύ γρήγορα, π.χ. σε θερμοκρασία 15 … 30°C δεν διαρκεί παραπάνω από 74 ώρες. Εξάλλου, κατά την αποθήκευση της ακατέργαστης πελλέτας μπύρας, γρήγορα αναπτύσσεται παθογενής μικροχλωρίδα.

2 . Η ακατέργαστη πελλέτα μπύρας περιέχει έως 80% νερό, οπότε η μεταφορά της σε μεγάλες αποστάσεις είναι οικονομικά ασύμφορη.

Πώληση της νωπής πελλέτας μπύρας σε γειτονικές κτηνοτροφικές μονάδες έχει ακανόνιστο χαρακτήρα και η τιμή είναι συμβολική. Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή αν δεν το πουλήσεις, δεν επιτρέπεται απλά να το πετάξεις, αλλά να το αξιοποιήσεις, καθώς το κόστος εναπόθεσης του ακατέργαστου υπολείμματος στη χωματερή βαίνει συνεχώς αυξανόμενο, ενώ στο κοντινό μέλλον θα επισύρει σοβαρότατα περιβαλλοντικά πρόστιμα. Επίσης, σε πολλές ζυθοποιίες απουσιάζει η τεχνολογία επεξεργασίας αυτού του υπολείμματος. Για τους παραπάνω λόγους, το θέμα αξιοποίησης του υπολείμματος ζυθοποιίας είναι οξύ.

Κατά τη διάρκεια ξήρανσης και πελλετοποίησης του ιδιαίτερα υδαρούς υπολείμματος ζυθοποιίας μπορεί να προκύψει πέλλετ μπύρας, ως βάση για μία κερδοφόρα ανεξάρτητη δραστηριότητα.

Καθώς το ακατέργαστο αρχικό υλικό έχει πολύ υψηλή υγρασία, μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις είναι η ενεργειακά αποδοτική ξήρανσή του.

Η Modern Fuels σε συνεργασία με τη ρωσική εταιρεία SP-Co LLC (“SPIKO”), την οποία αντιπροσωπεύει κατ’αποκλειστικότητα σε Ελλάδα και Κύπρο, διαθέτει αποτελεσματικές τεχνολογίες και δοκιμασμένο εξοπλισμό προς επεξεργασία διαφορετικών τύπων φυτικής βιομάζας, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας και του εξοπλισμού για την επεξεργασία υπολειμμάτων ζυθοποιίας.

Διαβάστε εδώ περιγραφή της παραγωγικής διαδικασίας πελλέτας μπύρας.

Δείτε εδώ video της παραγωγικής διαδικασίας πελλέτας μπύρας (4ο video από το τέλος της λίστας).

Beer_Pellets

No comments yet.

Leave a Reply