1o Διεθνές Σεμινάριο Επεξεργασίας Αποβλήτων Ορνιθοτροφείων - Modern Fuels

1o Διεθνές Σεμινάριο Επεξεργασίας Αποβλήτων Ορνιθοτροφείων

To εργοστάσιο της ρωσικής εταιρείας SP-Co LLC (“SPIKO”), την οποία αντιπροσωπεύει αποκλειστικά σε Ελλάδα και Κύπρο η Modern Fuels, αποτέλεσε τον τόπο μύησης και οργάνωσης ενός συμβουλευτικού και μεθοδολογικού σεμιναρίου σχετικά με τα προβλήματα διαχείρισης των αποβλήτων ορνιθοτροφείων από τις 23 μέχρι και τις 25 Απριλίου 2014. Η εκδήλωση αποτέλεσε την πρώτη στο συγκεκριμένο αντικείμενο, αλλά ξεπέρασε τις προσδοκίες των διοργανωτών, καθώς προσέλκυσε το ενδιαφέρον ειδικών από επτά κράτη (Ρωσία, Καζακστάν, Ουκρανία, Λευκορωσία, Λετονία, Ουγγαρία, Ουζμπεκιστάν), συγκεντρώνοντας έναν αριθμό άνω των 30 συμμετεχόντων.

Η εταιρεία SP-Co αύξησε κατακόρυφα τη ζήτηση για εφαρμογές αξιοποίησης βιομάζας αυτής της μορφής κατά τα τελευταία 2-3 έτη, πράγμα που οδήγησε στη ραγδαία ανάπτυξη και συνεχή βελτίωση της τεχνολογίας αυτής. Προς το παρόν, το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής πελλετοποιημένων οργανικών λιπάσματων από πτηνοτροφικά απόβλητα διανύει το δεύτερο χρόνο λειτουργίας του (θέση Liski, περιφέρειας Voronezh, Ρωσία – δυναμικότητα 6 t/h), ενώ ένα δεύτερο εργοστάσιο με παραγωγικότητα 1 t/h παραδίνεται σε λειτουργία αυτήν την περίοδο στη Λιθουανία και ήδη εκτελείται η πρώτη φάση της παραγγελίας κατασκευής εξοπλισμού για ένα εργοστάσιο παραγωγής πελλετοποιημένων οργανικών λιπασμάτων από πτηνοτροφικά απόβλητα στο Καζακστάν. Το πλήθος των ερωτημάτων σε αυτήν την κατεύθυνση από διαφορετικές χώρες σε παγκόσμια κλίμακα αυξάνεται σταθερά και σχετίζεται άμεσα με την αυστηροποίηση διεθνώς της περιβαλλοντικής νομοθεσίας που σχετίζεται με την επιβολή κυρώσεων σε ορνιθοτροφεία που απορρίπτουν ανεπεξέργαστα τα επιβλαβή για το περιβάλλον απόβλητα της παραγωγικής τους διαδικασίας. Η τεχνολογία ξήρανσης και πελλετοποίησης αυτών των δύσκολων βιο-υλικών που έχει εισαχθεί στο προσκήνιο από την εταιρεία SP-Co θα επιτρέψει όχι μόνο τη μετατροπή των αποβλήτων της πτηνοτροφίας σε έσοδο, με την ταυτόχρονη απαλλαγή των ορνιθοτροφείων από ένα σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα δίπλα στην πόρτα τους, αλλά επιπρόσθετα θα προωθήσει την αποκατάσταση της γονιμότητας των εδαφών, χάρη στην αντικατάσταση των μεταλλικών λιπασμάτων από τα οργανικά. Αυτή η τρισυπόστατη αποστολή εξετάσθηκε διεξοδικά από τους ειδικούς.

Δύο ημέρες εργασιών καλύφθηκαν με εισηγήσεις ειδικών, συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την πρώτη εμπειρία στο αντικείμενο. Η θεωρητική βάση τέθηκε από τον εκπρόσωπο της ακαδημαϊκής κοινότητας, διδάκτορα, κορυφαίο ερευνητή στην εταιρεία GNU WNITIP RSA, κ. Lysenko W.P. (Μόσχα), ο οποίος ανέλυσε την εμπειρία 40 ετών πάνω στο πρόβλημα αυτό.

H παρουσίαση του γενικού διευθυντή της εταρείας JSC SP-Co, κ. Slipchenko P.P. (Pskov), η οποία έχει αναπτύξει τεχνολογία και εξοπλισμό που μέσα σε μία δεκαετία έχει εφαρμοστεί σε περισσότερα από 65 εργοστάσια αξιοποίησης βιομάζας από διαφορετικά υλικά βιολογικής προέλευσης σε διάφορες χώρες, βρήκε απήχηση στο κοινό.

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών Dynamis (κ. Golosov Y.V., Μόσχα) και Biogran (κ. Kocherga V.A., Ουκρανία/Ρωσία) παρουσίασαν τις τεχνολογίες ζύμωσης των αποβλήτων, οι οποίες επιταχύνουν τη διαδικασία προετοιμασίας των πρώτων υλών πριν την ξήρανση και επηρεάζουν θετικά τις ιδιότητες των παραγόμενων λιπασμάτων.

Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν επίσης σχετικά με τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για τη μείωση της αρχικής υγρασίας των πρώτων υλών από τον εκτελεστικό διευθυντή της SP-Co, κ. Dmitrovich O. G. (Pskov).

Προβλήθηκε ενδιαφέρον video από τη λειτουργούσα μονάδα στο Liski, το οποίο σχολιάστηκε από τους ειδικούς. Γενικά, προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό, στη μορφή διαφανειών, φωτογραφιών, τρισδιάστατων μοντέλων, video, σχεδίων. Το υλικό αυτό παραδόθηκε στους συμμετέχοντες και σε έντυπη μορφή, δίνοντας την ευκαιρία να διεισδύσουν στις ιδιαίτερες τεχνολογίες επεξεργασίας αποβλήτων.

Σημαντικό τμήμα της εκδήλωσης αφιερώθηκε στην οργάνωση των πωλήσεων των οργανικών λιπασμάτων. Είναι σημαντικό ότι υπάρχει ήδη εμπειρία στον τομέα αυτό, τόσο στη Ρωσία, όσο και διεθνώς. Κατά συνέπεια, έγινε ιδιαίτερη μνεία σε τρόπους συνεργασίας με φορείς πιστοποίησης, αγοραστές χονδρικής και δίκτυα λιανικής. Οι συμμετέχοντες εμπνεύστηκαν από το μήνυμα της εταιρείας Logov & Partners (κ. Kobets V. G., Tallinn/Pskov) σχετικά με τις υπηρεσίες τελωνειακής εγγραφής που παρέχονται από την εταιρεία αυτή, τις υπηρεσίες logistics και εξαγωγής των προϊόντων αυτών, στο σύνολό τους, από οποιαδήποτε σημείο της ένωσης τελωνείων σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, κάνοντας χρήση οποιουδήποτε μεταφορικού μέσου.

Η τεχνική υλοποίησης των έργων επεξεργασίας αποβλήτων ορνιθοτροφείων παρουσιάστηκε από το γενικό διευθυντή της εταιρείας JSC Portal Engineering κ. Ovsyanko A.D. (Αγ. Πετρούπολη). Διευθυντές και στελέχη πτηνοτροφείων πληροφορήθηκαν τα κύρια στάδια της διαδικασίας υλοποίησης, τους απαραίτητους πόρους (χρόνος, χρηματοδότηση, εργατικό δυναμικό, τεχνολογίες), τις “παγίδες” και τις πηγές βοήθειας.

Οι διοργανωτές προσπάθησαν επίσης να πληροφορήσουν τους συμμετέχοντες και πάνω σε λύσεις στα προβλήματα χρηματοδότησης, παρουσιάζοντας στοιχεία επικοινωνίας και επαφών με τράπεζες, χρηματοδοτικά σχήματα leasing, ασφαλιστικές εταιρείες, με τις οποίες η SP-Co διαθέτει ήδη εμπειρία συνεργασίας.

Σε ξεχωριστό τμήμα του σεμιναρίου εξετάστηκε η χρήση πελλετών από απόβλητα ορνιθοτροφείων ως βιοκαύσιμα. Η παρουσίαση αυτού του σκέλους πραγματοποιήθηκε από τον αρχιμηχανικό της JSC Portal Engineering (Αγ. Πετρούπολη) κ. Pechnikov S.A., ο οποίος βασίστηκε σε στοιχεία που προέκυψαν από μία σειρά δοκιμών. Οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν ότι η χρήση των πελλετοποιημένων αποβλήτων ορνιθοτροφείων ως λίπασμα αποτελεί μία περισσότερο υπεύθυνη κοινωνικά εφαρμογή, παρότι ο συγκεκριμένος εξοπλισμός που έχει αναπτυχθεί από την εταιρεία SP-Co είναι σε θέση επίσης να μετατρέψει αποτελεσματικά και οικονομικά τις πρώτες ύλες αυτές σε πελλετοποιημένα βιοκαύσιμα.

Ως λογικό κλείσιμο του σεμιναρίου, πραγματοποιήθηκε η πελλετοποίηση αποβλήτων ορνιθοτροφείου στην παραγωγική πλατφόρμα της SP-Co. Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν όλα τα στάδια της διαδικασίας αυτής, έθεσαν τα τελικά ερωτήματα, ενημερώθηκαν για τις παραμέτρους παραγωγής, μίλησαν απευθείας με τους τεχνικούς και μηχανικούς παραγωγής και πήραν μαζί τους δείγματα ετοίμων προϊόντων.

Παρά τον αριθμό μελλοντικών παραγγελιών αγοράς παραγωγικού εξοπλισμού SP-Co που προέκυψε με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, οι διοργανωτές θεωρούν πως ο βασικός στόχος της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ήταν η αναλυτική πληροφόρηση. Οι παρευρισκόμενοι που είχαν την ευκαιρία να την πάρουν από πρώτο χέρι είναι έτοιμοι να δεχτούν τις προκλήσεις της εποχής και να θέσουν τις επιχειρήσεις τους σε πολύ πιο στέρεες βάσεις.

Παράλληλα με το σεμινάριο, η διαμονή που πραγματοποιήθηκε για τρεις διανυκτερεύσεις στο υπέροχο ξενοδοχειακό συγκρότημα “Izborsk” και συνδυάστηκε με επίσκεψη στη γενέτειρα του ρωσικού κράτους (το φρούριο Izborsk), με βουτιά στη ζωογόνα πηγή Slovensky, με δυνατότητα απόλαυσης ενός ρωσικού ατμόλουτρου και με δοκιμή της ρωσικής κουζίνας, έθεσε το κατάλληλο πλαίσιο για μία εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ επαγγελματιών.

Ευχαριστούμε πολύ για την παρουσία όλων των συμμετεχόντων! Ευελπιστούμε στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μας και αναμένουμε αιτήσεις από ενδιαφερόμενους για συμμετοχή στα επόμενα σεμινάριά μας!

Spiko-first-seminar-organic-fertilizer-2014

1ο Διεθνές Σεμινάριο Επεξεργασίας Αποβλήτων Ορνιθοτροφείων για Παραγωγή Πελλετοποιημένων Οργανικών Λιπασμάτων

No comments yet.

Leave a Reply